Det er en intensiv innsats på området Huntington sykdom, fra forskere over hele verden. Sykdommen er interessant for forskningsmiljøene blant annet fordi den er dominant arvelig og dens kompleksitet tilsier at dersom man løser denne gåten vil man ha oppdaget prosesser som er virksomme for en rekke sykdommer som rammer hjernecellenes funksjon.
Huntington-forskningen har relativt gode økonomiske kår. Det skyldes ikke minst at enken, etter den Huntington-syke, kjente sangeren Woody Guthrie, opprettet et fond som gir økonomisk støtte til forskning på sykdoms-utviklingen og behandlings-muligheter. Fondet har hatt en rekke bidragsytere og har en betydelig formue som forvaltes godt.
Det finnes svært dyktige forskningsmiljøer både i Canada, USA, Europa og andre steder i verden som jobber hardt for å løse gåten og finne behandling som hindrer sykdommen i å utvikle seg.
Nettverket har nettsider for å spre informasjon og kunnskap til alle interesserte: www.euro-hd.net
HD-buzz - nettportal med forskningsnyheter i et lettfattelig språk (også på norsk)
Finansiert av Huntingtonforeningene i USA, Canada og Europa
www.hdbuzz.net
Enroll-HD
https://enroll--hd-org
https://enroll--hd-org (på norsk via PC, høyreklikk og velg oversettelse til norsk)
European Huntington Disease Network (EHDN)
(Velg norsk oversettelse øverst til høyre på PC)
Nettadresse: www.ehdn.org
På seminaret i Oslo, den 30. oktober -21, fikk vi en innføring fra Olaf Syse, som er koordinator i Enroll-HD og har ansvar for Norge og Danmark, om at nå er Enroll-HD godkjent i Norge.
Fra Lasse Philstrøm,overlege ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus, har vi mottatt informasjon om at de nå søker personer som ønsker å bidra.
Elena Selvåg, overlege og psykiater ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus. Tema: "Behandling av psykiatriske utfordringer ved Huntingtons sykdom».
Anne Kristine Bergem, psykiater, forfatter, foredragsholder og fagrådgiver i Pårørendesenteret. Tema ! Overlevelsesskyld,
2 Å være pårørende til en person med Huntingtons sykdom. 3 «Oppskriften» på god psykisk helse – hva er det?
Mange barn med en mor eller far som har Huntingtons sykdom (HS) lever med en rekke belastninger. Men det finnes måter å hjelpe disse barna på, viser ny doktorgrad.
Med sin doktoravhandling bidrar Siri Hagen Kjølaas til ny kunnskap på et forskningsområde som historisk har vært nedprioritert – barn og unge til foreldre med en sjelden, progressiv nevrologisk sykdom, slik som Huntingtons sykdom.
Prøveforelesningen
Tid og sted: 28. mars. 2023 10:15, Forsamlingssalen på Psykologisk institutt, UiO
Disputas
Tid og sted: 28. mars. 2023 12:15–15:00,
Forsamlingssalen på Psykologisk institutt
UiO
Det er eteablert et tverrfaglig rehabiliteringstilbud for pasienter med HS i Norge. Formålet med dette sammendraget er å formidle resultater fra evalueringen av prosjektet ved Vikersund kurbad og Nord-Norges Kurbad.
Begge stedene har tilbud til mennesker med Huntingtons sykdom.
Vi i LHS har samarbeidet lenge med Regina Marleen van Walsem. Hun har tatt doktorgrad i forhold til pasienter med HS og har avdekket et stort udekket behov for bl.a.helsetjenester. (se under)
Hun skriver bl.a. til oss i foreningen:
"I fjor har jeg startet opp en lite privat praksis som psykologspesialist med spesialkunnskap om Huntingtons sykdom her i Oslo.
Kontoret ligger sentralt i Oslo, og er lett tilgjengelig også med offentlig transport både med tog, bane, trikk og buss.
Jeg tilbyr individuell samtaleterapi og retter tilbudet primært til personer berørt av Huntingtons sykdom (HS), risikopersoner, personer som bærer genet, personer som har begynt å få sykdomstegn eller pårørende eller andre nærstående. Ved behov kan jeg tilby samtale med pårørende eller relevant omsorgsperson tilstede, men tilbyr ikke parterapi.
Jeg har erfaring fra å jobbe med Huntingtons sykdom innen spesialisthelsetjeneste i 15 år, med blant annet kartlegging av kognitiv funksjon, klinisk forskning (REGISTRY-studien og doktorgradsprosjekt om udekkede behov for helsetjenester for pasienter med HS), med psykologisk vurdering som ledd i pre-symptomatisk testing og psykologisk oppfølging med støttesamtaler og psykoterapi.
Motivasjonen for å starte opp egen psykologpraksis er at det kommer frem at mange opplever manglende tilbud av psykologisk hjelp. Det etterlyses psykologisk oppfølging, gjerne av psykologer med kunnskap om HS, knyttet til ulike problemstillinger. Jeg ønsker å gi et tilbud. Per i dag har jeg dessverre ikke refusjonsavtale, som betyr at kostnader dekkes av den enkelte privat person. Det er imidlertid muligheter at (noen av) kostnader kan dekkes av helseforsikring, eller arbeid.
Visjonen min er å videre utvikle praksisen og tilbudet til alle som er berørt av Huntingtons sykdom. Å spre erfaring og kunnskap til flere psykologer for at psykologisk hjelp forhåpentligvis kan bli et etablert tilbud i årene som kommer, etter hvert (delvis) offentlig finansiert, ønsker jeg å jobbe for. Jeg håper videre at oppstarten av praksisen vil bidra til å i større grad synlig gjøre behovet for hjelp av psykologer til personer berørt av HS og de psykiske belastninger mange står i gjerne over lang tid.
Alle er hjertelig velkommen til å ta kontakt på e-post eller på telefon for en uforpliktende prat eller spørsmål, eller lage avtale.
Nettside og kontaktinformasjon:
Psykolog Marleen van Walsem
Org nr. 923 830 456
Mer informasjon finnes også på nettside: www.psykologmarleenvanwalsem.no
e-post: praksis@psykologmarleenvanwalsem.no
Tlf. 92085545"
Åpning og velkommen ved leder.
Film fra Sverige om Annie og hennes Pappa
Unn Birkeland – Pårørendesenteret i Stavanger. Hvordan beholde god helse, når jeg er pårørende
Siri Hagen Kjølaas, SSD PhD på barn som vokser opp i Huntingtonfamilier
Pauline Galteland Lund oppsummerer fra ungdomsleiren i Oslo, høsten 2019
Erlend Ravnå HDYO informerer om Glasgow 2020
Marit Lerheim, Askøy kommune om individuell plan og koordinatorrollen – hvordan kan kommunene hjelpe?
Therese Bohne Om Roche og samarbeid
Med pasientorganisasjoner. Merethe Brevik-Andersen Legemiddelutvikling generelt og HS spesielt.
Mari Elise Røed, Rogalandslaget
Se også PDF dokumenter fra
Ane Mygland og Torild Kleveland, LHS. Oppsummering fra EHA konferansen i Bucuresti
Det finnes i dag ingen behandling som kan kurere den arvelige hjernesykdommen. Men nå har et forskningsteam ved University City College i London gjort oppsiktsvekkende funn, som kan få stor betydning.
Hjernehelse får egen nasjonal strategi
Pressemelding | Dato: 21.03.2017 | Helse- og omsorgsdepartementet, Statsministerens kontor
| Nr: 16/2017
Hjernesykdommer rammer én av tre mennesker i løpet av livet. Regjeringen lager nå en egen strategi for hjernehelse for å utvikle bedre tjenester for disse pasientgruppene.
På toppmøtet om hjernesykdommer utfordret statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie forskere, klinikere og representanter for pasientene om hvordan Norge kan bidra til økt kunnskap om hjernesykdommer.
Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie annonserte nyheten på tirsdagens toppmøte om hjernesykdommene ALS, MS, demens, Huntingtons sykdom og Parkinson.
– Regjeringen vil gi et bedre tilbud til pasienter med nevrologisk sykdom. Derfor lager vi en nasjonal strategi for hjernehelse. Vi er svært opptatt av mer forskning slik at vi bedre kan forhindre disse sykdommene og behandle pasientene best mulig, sier statsminister Erna Solberg.
Her finner du lysbildene fra de fire innleggene:
Lasse Pihlstrøm, Huntingtonlege ved Oslo Universitetssykehus. Status på forskning på HS