( Fra ARKIVVERKET Norsk helsearkiv www.norskhelsearkiv.no)
- Legen som har fått sykdommen oppkalt etter seg, var en amerikaner ved navn Huntington som beskrev sykdommen i 1872 (1). Men allerede tolv år tidligere (1860) beskriver den nyutdannede norske distrikslengen Johan Christian Lund en arvelig sykdom i sin «Medicinal beretning» fra legedistriktet Setesdal (2). Lund beskriver at sykdommen på folkemunne omtales som «Rykkja», «kjerringrykkja» eller «arvesygen».
Beskrivelser av sykdommen kan spores tilbake til middelalderen, og har en norsk historie som like gjerne kunne endt med at sykdommen het Lunds sykdom i dag (6; 7).
Den tidligste omfattende beskrivelsen av Huntingtons sykdom i Norge stammer fra distriktslege Johan Christian Lunds dokumentasjon om "Sundhetstilstanden i Sætersdalen" fra 1860, der han refererte til sykdommen som "Setesdalsrykkja" (2).
Den amerikanske legen George Huntington ga en mer detaljert vitenskapelig beskrivelse av sykdommen i 1872 (1). Ettersom begge beskrivelsene var såpass nært i tid, ble sykdommen kalt "Huntington-Lund Chorea" i en kort periode. Huntington er den som i senere tid fikk navnet sitt knyttet til sykdommen. I dag er sykdommens offisielle navn i ICD kodeverket «Huntingtons sykdom», men navnet «Setesdalsrykkja» står fortsatt i den norske utgaven (8).
I 1993 ble Huntington-genet med den sykdomsfremkallende mutasjonen kartlagt ved å studere to isolerte landsbyer i Venezuela gjennom Hereditary Disease Foundation. Disse landsbyboerne hadde en uvanlig høy forekomst av Huntingtons sykdom, lignende det som ble observert i relativt isolerte Setesdal omtrent 125 år tidligere (9).